ELS NOSTRES PASTORETS: ACTUALITAT I HISTÒRIA

ACTUALITAT:

ELS PASTORETS DE LA COVID

 

Els pastorets que que aquest any veureu, no són els que ens agrada representar. Voldríem que hi participessin el màxim de persones possible, omplint les escenes de pastors, pastores, pastorets, àngels, fúries... que tant caliu donen. Fer pujar a l'escenari un elenc de més d'un centenar de persones transmet una energia que és impossible d'igualar, però la situació que ens ha tocat afrontar no ens ho permet i, tal com diu la lletra de la cançó dels nostres Pastorets, «no ens deixarem vèncer perl fred». I així hem volgut encarar aquesta temporada, omplint la fredor que deixa l'escenari més buit de l'habitual, amb el talent i les ganes dels vint intèrprets que permeten els protocols, amb la iniciativa i la creativitat de l'equip de direcció i producció i amb l'esforç incansable de tot l'equip tècnic del teatre (tècnics, tramoies, cosidores, personal de sala, taquilla, junta...). 

Sempre posant per davant la seguretat i la salut, tota la família del Centre Sant Viccenç ha estat capaç d'aconseguir que la tradició nadalenca dels Pastorets torni un any més a la Creu Alta. 

De tot cor, volem dedicar les representacions d'aquesta temporada a totes les persones que cada any participen als Pastorets i enguany, per culpa de la pandèmia, no hi han pogut intervenir. Us esperem l'any vinent, sou imprescindibles.

131507287_4108227732526205_1656248045600
131474234_4113403828675262_4886787387488

HISTÒRIA:

ELS PRIMERS PASTORETS A SANT VICENÇ: 1942
L'arribada de Mn. Josep de Plandolit com a nou rector va suposar un nou impuls per la Parròquia i per les activitats teatrals. El Nadal de 1942, el grup de teatre parroquial es va veure en cor de representar Els pastorets, en la versió de L'Estel de Natzaret.

D'aquesta manera, es va iniciar a la parròquia de Sant Vicenç i al barri de la Creu Alta aquesta tradició nadalenca.ELS PASTORETS AL NOU TEATRE DEL CARRER MONTLLOR I PUJAL

Els problemes amb el lloguer del local del carrer Fernando i les reduïdes dimensions del local pel Centre que estava en creixement, juntament amb l'impuls de Mn. Josep de Plandolit i tots els socis del Centre van permetre la construcció de l'actual teatre al carrer Montllor i Pujal (aleshores carrer Levante).


Els pastorets de la temporada 1954/55, ja al nou teatre, van estrenar-se el dia 1 de gener de 1955. Aquella primera representació es va fer amb les parets encara sense enguixar.

La inauguració oficial no va tenir lloc fins a l'abril de 1955.

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_
Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_


EL TANCAMENT TEMPORAL DEL CENTRE PARROQUIAL
A finals dels anys seixanta la societat catalana havia canviat i les noves formes de lleure, que van aparèixer com a conseqüència de l’extensió del vehicle propis van propiciar una davallada de públic a les sales de teatre amateurs. El Centre també va notar aquest canvi i, a finals dels seixanta, el local del carrer Montllor i Pujal va haver de tancar.

 

LA REOBERTURA DEL CENTRE AMB ELS PASTORETS. NADAL DE 1970
“Las puertas del Centro Parroquial, cerradas durante tanto tiempo fueron abiertas en la tarde del pasado día 26 de diciembre para dar paso a la primera representación de Els pastorets de J.M. Folch i Torres (...) Así resultó sumamente grata la puesta en escena llevada a cabo por Antonio García en la dirección”. Així narrava, la periodista Rosa Ten, al Diari de Sabadell, el 29 de desembre de 1970, el reinici de l’activitat teatral al Centre.

Antoni Garcia, mestre del Col·legi Bertran, havia engrescat a diversos joves del barri a fer teatre. 

 

programa.jpg

 

25 ANYS DE PASTORETS DIRIGITS PER ANTONI GARCIA
Des de llavors, l’Antoni Garcia dirigí pràcticament cada any Els pastorets, fins al 1995. Únicament en dues temporades no fou així i els dirigiren en Francesc Gómez i l’Eduard Gutés.

 

L'Antoni Garcia va afrontar la direcció de l'obra amb la voluntat de fer participar el màxim d'actors i actrius i ja l'any 1972 van començar a doblar alguns personatges, com els Pecats o l'àngel Gabriel. Durant aquests anys, en algun punt s'arribaria a tenir tres repartiments d'Els pastorets.


Antoni Garcia va crear també un pròleg musical amb elements folklòrics catalans o bé de l'actualitat infantil. Per exemple, el Nadal de 1976 es va dedicar el pròleg als dibuixos animats d'Heidi i d'altres anys es va representar un aplec típic en una ermita o en algun indret de muntanya.
Aquest pròleg permetia situar l'obra en un espai determinat i escenogràficament es van arribar a fer muntatges molt espectaculars.


UNS PASTORETS MOLT ESPECIALS

Paral·lelament a les edicions normals de la programació teatral del Centre, també s'han anat fent representacions especials d'Els pastorets. Les temporades 1979/80 i 1980/81, per exemple, es van fer representacions amb els repartiments habituals dels anys 50 i 60.


Uns anys més tard, el 2003, també es van fer dues representacions d'Els pastorets veterans per recollir diners per a les obres de millora del Centre, en les quals es va arribar a obtenir un milió de pessetes.

 

Dues temporades després es van repetir aquestes funcions amb antics repartiments per commemorar els cinquanta anys de la construcció de l'actual teatre al carrer Montllor i Pujal, així com per homenatjar a Antoni Garcia.

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_


ELS PASTORETS SOTA LA DIRECCIÓ DE TONI TEN (1995-2000)
Toni Ten va assumir la direcció d’Els pastorets a partir de la temporada 1995/96 i va plantejar una renovació del muntatge de llums i so; va incorporar múltiples efectes sonors i lluminosos amb la voluntat d’actualitzar-lo als nous gustos del públic. Algunes de les novetats que va incloure han perdurat fins al muntatge actual com ara els castellers o la lluita d’espases final.

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_


ELS PASTORETS A PARTIR DE L’ANY 2000

L'abast del muntatge d'Els pastorets va anar creixent fins que, a partir de l'any 2000, la direcció ha estat assumida per diversos equips. Tots ells han anat aportant les seves idees i innovacions (vestuaris diferents, nous balls de diables, dimonis penjats del pont de llums, projeccions...), però sempre mantenint l'essència tradicional del muntatge.

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_RENOVACIÓ DE L’ESCENOGRAFIA

Els pastorets són una obra molt complexa per la gran quantitat de canvis d'escena que hi ha. Els decorats penjats des del teler faciliten l'agilitat d'aquests canvis. Fins als anys noranta es van mantenir decorats de paper pintats. Entre l'any 1994 i 2003 es va iniciar un important procés de renovació dels decorats, però en aquesta ocasió fets amb tela. Alguns d'aquests decorats encara s'utilitzen actualment.


El 2017 es va posar en marxa una campanya de micromecenatge per renovar els decorats i incorporar també elements corporis, com ara arbres o cases. Gràcies a les contribucions, en els darrers anys ha estat possible anar introduint novetats tant a l'escenografia com al vestuari o la banda sonora.

 

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_


ELS PASTORETS: 75 ANYS... I PER MOLTS MÉS!
Amb la celebració dels 75 anys de la primera representació dels pastorets després de la Guerra civil per part del Teatre Sant Vicenç arriba una important posada al dia del muntatge escènic de la tradicional obra nadalenca. Les tradicions perviuen quan se saben renovar i adaptar-se als nous temps. I la tradició dels pastorets, que l’any passat ja va celebrar els 100 anys de la versió d’en Folch i Torres, al Centre Sant Vicenç també vol perviure molt anys i continuar sent un dels espectacles cabdals de la programació teatral. Per això, impulsat per la direcció actual de l’obra i amb el suport d’una comissió creada expressament, arriba a l’estrena d’aquest any amb una bona tanda de novetats.
Un projecte d’escenografia dissenyat per Josep Ubia, uns decorats construïts i pintats al Taller Joan Jorba d’Esparreguera. Es munta cada any per l’equip de tramoies del Teatre Sant Vicenç.