top of page

ELS NOSTRES PASTORETS: ACTUALITAT I HISTÒRIA

ACTUALITAT:

 

El Centre Sant Vicenç es bolca amb molta il·lusió, per tal que, any rere any, Els pastorets estiguin a l’agenda nadalenca de les famílies del barri de la Creu Alta i de Sabadell. Els pastorets representen un moment cabdal a la nostra programació teatral per molts motius:

 

*Per la quantitat de persones que hi participen. És l’obra de teatre en què tots els membres del grup poden actuar. Per això, fem dos grups de repartiment, la qual cosa implica fer pujar dalt de l’escenari més de 150 persones.

 

*Per la preparació de l’espectacle. Tan bon punt s’acaben les actuacions, l’equip de direcció ja es posa en marxa per preparar Els pastorets de la temporada següent. Els assajos s’inicien abans de l’estiu!

 

*Per la complexitat del muntatge. La posada en escena dels nostres Pastorets implica tenir molta cura dels detalls tècnics i escenogràfics. Posem al màxim rendiment l’equipament tècnic de la nostra sala.

 

*Per mantenir l’essència dels Pastorets. Malgrat l'esperit d'innovació permanent, aquest sempre va de la mà d'un innegable  cmopromís amb la tradició inherent a aquesta obra.

*Per l’èxit que té entre el públic. Els pastorets és una obra familiar, en què petits i grans poden gaudir i emocionar-se plegats.       

 

* Pel gran arrelament de l’espectacle dins del grup i del barri. Representem Els pastorets (primer en la versió de Ramon Pàmies, actualment en la de Folch i Torres) des de l’any 1942.

 

131507287_4108227732526205_1656248045600
131474234_4113403828675262_4886787387488

HISTÒRIA:

ELS PRIMERS PASTORETS A SANT VICENÇ: 1942
L'arribada de Mn. Josep de Plandolit com a nou rector va suposar un nou impuls per la Parròquia i per les activitats teatrals. El Nadal de 1942, el grup de teatre parroquial es va veure en cor de representar Els pastorets, en la versió de L'Estel de Natzaret.

D'aquesta manera, es va iniciar a la parròquia de Sant Vicenç i al barri de la Creu Alta aquesta tradició nadalenca.



ELS PASTORETS AL NOU TEATRE DEL CARRER MONTLLOR I PUJAL

Els problemes amb el lloguer del local del carrer Fernando i les reduïdes dimensions del local pel Centre que estava en creixement, juntament amb l'impuls de Mn. Josep de Plandolit i tots els socis del Centre van permetre la construcció de l'actual teatre al carrer Montllor i Pujal (aleshores carrer Levante).


Els pastorets de la temporada 1954/55, ja al nou teatre, van estrenar-se el dia 1 de gener de 1955. Aquella primera representació es va fer amb les parets encara sense enguixar.

La inauguració oficial no va tenir lloc fins a l'abril de 1955.

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_
Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_


EL TANCAMENT TEMPORAL DEL CENTRE PARROQUIAL
A finals dels anys seixanta la societat catalana havia canviat i les noves formes de lleure, que van aparèixer com a conseqüència de l’extensió del vehicle propis van propiciar una davallada de públic a les sales de teatre amateurs. El Centre també va notar aquest canvi i, a finals dels seixanta, el local del carrer Montllor i Pujal va haver de tancar.

 

LA REOBERTURA DEL CENTRE AMB ELS PASTORETS. NADAL DE 1970
“Las puertas del Centro Parroquial, cerradas durante tanto tiempo fueron abiertas en la tarde del pasado día 26 de diciembre para dar paso a la primera representación de Els pastorets de J.M. Folch i Torres (...) Así resultó sumamente grata la puesta en escena llevada a cabo por Antonio García en la dirección”. Així narrava, la periodista Rosa Ten, al Diari de Sabadell, el 29 de desembre de 1970, el reinici de l’activitat teatral al Centre.

Antoni Garcia, mestre del Col·legi Bertran, havia engrescat diversos joves del barri a fer teatre. 

 

programa.jpg

 

25 ANYS DE PASTORETS DIRIGITS PER ANTONI GARCIA
Des de llavors, l’Antoni Garcia dirigí pràcticament cada any Els pastorets, fins al 1995. Únicament en dues temporades no fou així i els dirigiren en Francesc Gómez i l’Eduard Gutés.

 

L'Antoni Garcia va afrontar la direcció de l'obra amb la voluntat de fer participar el màxim d'actors i actrius i ja l'any 1972 van començar a doblar alguns personatges, com els Pecats o l'àngel Gabriel. Durant aquests anys, en algun punt s'arribaria a tenir tres repartiments d'Els pastorets.


Antoni Garcia va crear també un pròleg musical amb elements folklòrics catalans o bé de l'actualitat infantil. Per exemple, el Nadal de 1976 es va dedicar el pròleg als dibuixos animats d'Heidi i d'altres anys es va representar un aplec típic en una ermita o en algun indret de muntanya.
Aquest pròleg permetia situar l'obra en un espai determinat i escenogràficament es van arribar a fer muntatges molt espectaculars.


ELS PASTORETS SOTA LA DIRECCIÓ DE TONI TEN (1995-2000)
Toni Ten va assumir la direcció d’Els pastorets a partir de la temporada 1995/96 i va plantejar una renovació del muntatge de llums i so; va incorporar múltiples efectes sonors i lluminosos amb la voluntat d’actualitzar-lo als nous gustos del públic. Algunes de les novetats que va incloure han perdurat fins al muntatge actual com ara els castellers o la lluita d’espases final.

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_


ELS PASTORETS A PARTIR DE L’ANY 2000

L'abast del muntatge d'Els pastorets va anar creixent fins que, a partir de l'any 2000, la direcció ha estat assumida per diversos equips. Tots ells han anat aportant les seves idees i innovacions (vestuaris diferents, nous balls de diables, dimonis penjats del pont de llums, projeccions...), però sempre mantenint l'essència tradicional del muntatge.

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_



RENOVACIÓ DE L’ESCENOGRAFIA

Els pastorets són una obra molt complexa per la gran quantitat de canvis d'escena que hi ha. Els decorats penjats des del teler faciliten l'agilitat d'aquests canvis. Fins als anys noranta es van mantenir decorats de paper pintats. Entre l'any 1994 i 2003 es va iniciar un important procés de renovació dels decorats, però en aquesta ocasió fets amb tela. Alguns d'aquests decorats encara s'utilitzen actualment.


El 2017 es va posar en marxa una campanya de micromecenatge per renovar els decorats i incorporar també elements corporis, com ara arbres o cases. Gràcies a les contribucions, en els darrers anys ha estat possible anar introduint novetats tant a l'escenografia com al vestuari o la banda sonora.

 

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_


ELS PASTORETS DE LA COVIND
La temporada 2020/21 es va veure afectada de ple per la pandèmia del coronavirus. Aleshores, es va haver d'actuar amb mascaretes i es va reduir l’elenc a 20 persones, el que va fer que diversos
actors i actrius interpretessin més d’un personatge.

Això no obstant, Els pastorets no van faltar a la seva cita anual. De fet, vam ser l’única entitat de Sabadell que va posar en escena aquesta tradicional obra aquell Nadal.

Un any més tard, es va poder recuperar bona part del volum de gent habitual sobre l’escenari, si bé encara es van haver de mantenir les mascaretes per precaució sanitària.


ELS ALTRES PASTORETS

Els Pastorets no només s'han escenificat en les representacions tradicionals de la programació teatral de la temporada del Centre.

 

Les temporades 1979/80 i 1980/81, per exemple, es van fer representacions amb els repartiments habituals dels anys 50 i 60.

 

Uns anys més tard, el 2003, també es van fer dues representacions d'Els pastorets veterans per recollir diners per a les obres de millora del Centre, en les quals es va arribar a obtenir un milió de pessetes.

 

I dues temporades després es van repetir aquestes funcions amb antics repartiments per commemorar els cinquanta anys de la construcció de l'actual teatre al carrer Montllor i Pujal, així com per homenatjar a Antoni Garcia.

La darrera edició especial dels Pastorets fou la representació, el 2016, al Teatre Municipal de la Faràndula, amb una funció conjunta amb la Joventut de la Faràndula per commemorar el centenari dels Pastorets de Folch i Torres.


El Centre també ha establert forts lligams amb la Fundació Folch i Torres, i l’any 2012 vam ser l’entitat convidada a 12a Festa dels Pastorets, on vam representar múltiples escenes de l’obra als espais de la Fundació al Castell de Plegamans.

 

També el 2016, actors i actrius del Centre van participar en la representació conjunta d’Els Pastorets part de l’acte central del Centenari dels Pastorets, de nou celebrat a Palau-solità i Plegamans.

 

I vam poder gaudir de la presència de Ramon Folch i Camarasa, fill de Josep M. Folch i
Torres, a la nostra platea en múltiples ocasions.

 

El Centre Sant Vicenç forma part de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, que agrupa els principals grups que representen Els pastorets, des de la seva creació l’any 2006.

Historia%20dEls%20pastorets%20pel%20web_
bottom of page